De ziekte van Parkinson, apps en touchscreens

Door Uruk-Hai op maandag 10 mei 2021 19:07 - Reacties (16)
Categorie: -, Views: 2.722

Mijn moeder heeft nu al een aantal jaren de ziekte van Parkinson.

Eén van de problemen waar ze tegen aan loopt is dat haar motoriek dusdanig achteruit is gegaan dat ze haar smartphone en tablet niet langer kan ontgrendelen.

Beide devices zijn van Samsung. Mijn vader heeft proberen uit te zoeken of de snelheid waarmee deze devices ontgrendeld kunnen worden instelbaar is, omdat mijn moeder vanwege haar Parkinson erg veel tijd nodig heeft om precies de juiste veegbewegingen te kunnen maken.

Met name haar smartphone is erg belangrijk, omdat daar apps op staan waar zij niet zonder kan.

Het is nu zo erg dat iemand anders voor haar haar smartphone moet ontgrendelen.

Maar dan nog... wil ze bijvoorbeeld Whatsapp gebruiken, dan is dat weer een kwestie van precieze motoriek die zij niet meer heeft. Dus eigenlijk moet iemand anders die dat soort motoriek wel heeft alles voor haar doen op haar eigen smartphone.

Een "ouderwetse" telefoon met fysieke druktoetsen is ook al jaren bij mijn ouders in huis. Mijn ouders hebben naast hun mobiele abonnementen een vaste lijn en een DECT telefoon (twee toestellen), maar die dingen hebben weer geen apps.

Ik baal er van dat ik helemaal niets kan betekenen op dit vlak. Ik sta er bij, kijk er naar en ik kan er helemaal niets mee aanvangen. Ik heb geen flauw idee van of en hoe ik zou kunnen helpen...

Volgende: Hoe duur en oud is jouw pc? 24-05 Hoe duur en oud is jouw pc?
Volgende: Tip voor wie op een school of universiteit werkt: Veyon 10-02 Tip voor wie op een school of universiteit werkt: Veyon

Reacties


Door Tweakers user DiGyPh0, maandag 10 mei 2021 19:31

Als met een patroon ontgrendelen te lastig is, is het misschien wel mogelijk met "face unlock" als het apparaat dit heeft.

Door Tweakers user EJlol, maandag 10 mei 2021 19:42

Om welke apps gaat het? Voor whatsapp/signal misschien een soort van yayagram, eventueel met andere componenten die ze makkelijker kan bedienen?

geek: Spaanse ingenieur bouwt voor oma fysieke machine voor sturen Telegram-b...

Door Tweakers user vanaalten, maandag 10 mei 2021 20:32

Geen idee wat er mogelijk is met een Android telefoon - vast meer dan met mijn iPhone - maar zou je misschien een klein blutooth toetsenbord er aan kunnen koppelen en dan misschien met een functietoets Whatsapp starten?

Door Tweakers user Hasse, dinsdag 11 mei 2021 10:08

In plaats van te kijken hoe je apparatuur makkelijker kunt laten gebruiken zou je misschien ook kunnen kijken of de symptomen van de ziekte beter te behandelen zijn. Ik kan dat natuurlijk niet beoordelen maar feit bij PD is dat medicatie erg lastig is in te stellen en dat veel mensen met Parkinson daardoor (onnodig) veel Off uren hebben of in de dyskinesien schieten.

Is het bij jouw moeder zo dat op de momenten dat de medicatie goed werkt, er dan nog steeds motorische problemen zijn?

Kijk anders eens op https://ParkinsonSmartwatch.com

Dat is mijn bedrijf maar op onze website staat vrij veel uitleg over medicatie en instelproblemen. Precies dit probleem lossen wij op door met een smartwatch het verloop van de ziekte over de dag inzichtelijk te maken zodat een arts een beter medicatieschema kan maken.

Door Tweakers user sanderjk, dinsdag 11 mei 2021 10:12

Als het device weinig het huis verlaat kan je de vergrendeling er ook gewoon afhalen. Face unlock is inderdaad ook een goede.

Als je een grote tablet aanschaft lijkt me het stabieler en makkelijker met invoer, grotere toetsen.

Whatsapp is ook te openen op een PC, als zij daar betere tools heeft met invoer.

Ik heb weinig ervaring met speech to tekst, maar daarmee oefenen en kijken wat goed werkt.

Een algemeen idee is om doelgroep verenigingen te benaderen, er bestaan vast Parkinson patiëntenverenigingen waar iedereen dit soort technische strubbelingen heeft.
Het feit dat de ziekte progressief is, maakt alle oplossingen persoonlijk en tijdelijk.

Door Tweakers user SeenD, dinsdag 11 mei 2021 11:25

Stembediening zou nog iets kunnen zijn. Of in ieder geval dat ze berichten "typt" met haar stem. Wat je dan wilt hebben is dat ipv het toetsenbord er een grote microfoon knop komt.

En ik zou de vergrendeling er af halen.
Sommige android telefoons kun je bijvoorbeeld via geofencing laten unlocken, dat als je thuis bent de vergrendeling er altijd af is.

Door Tweakers user wallyberk, dinsdag 11 mei 2021 14:00

Ik weet dat het vloeken in de kerk is hier op tweakers. Maar waarschijnlijk gaat je moeder niet meer veel alleen naar buiten. Waarschijnlijk alleen naar de bakker/slager/supermarkt. Over het algemeen kennen die mensen je moeder en weten ze ook dat het haar telefoon is. Waarom zet je niet het ontgrendelen niet uit?

Door Tweakers user Tim_bots, dinsdag 11 mei 2021 14:10

Op Android kun je Bluetooth toetsenborden en muizen kopen (toetsenbord: pricewatch: Logitech K380 (Qwerty NL) Zwart)

Daarnaast kun je bijvoorbeeld een pincode instellen en (weet ik niet 100% zeker) kun je deze middels je toetsenbord invoeren.

Ook GBoard heeft goede stemherkenning dus kun je ook eens proberen.

Als laatste idee kun je nog eens kijken naar Samsung DEX en microsoft Your Phone.

Dit zijn natuurlijk allemaal technische oplossingen maar misschien zit hier iets tussen waarmee je je moeder kunt helpen en wens ik jullie veel sterkte.

Door Tweakers user Rmg, dinsdag 11 mei 2021 17:45

Bij de meeste custom roms is de DPI ook te verhogen/lagen waardoor alles beter leesbaar word. Kan misschien helpen

Door Tweakers user sOid, woensdag 12 mei 2021 13:01

Ik weet dat iOS wel uitblinkt in accessibility. Voor gebruikerstests van producten waar ik aan werk maken we vaak gebruik van blinden. 9 van de 10 keer gebruiken die een iPhone omdat stembediening, text to speech en speech to text daarbij goed werkt.

Het is natuurlijk een andere doelgroep dan mensen met Parkinson. Maar ik kan me voorstellen dat ze al erg geholpen is met unlocken door gezichtsherkenning en de ingebouwde accessibility-mogelijkheden van iOS.

Werkelijk geen idee wat Android op dit vlak biedt overigens, dus wellicht werkt dat even goed.

Door Tweakers user sOid, woensdag 12 mei 2021 13:03

sOid schreef op woensdag 12 mei 2021 @ 13:01:
Ik weet dat iOS wel uitblinkt in accessibility. Voor gebruikerstests van producten waar ik aan werk maken we vaak gebruik van blinden. 9 van de 10 keer gebruiken die een iPhone omdat stembediening, text to speech en speech to text daarbij goed werkt.

Het is natuurlijk een andere doelgroep dan mensen met Parkinson. Maar ik kan me voorstellen dat ze al erg geholpen is met unlocken door gezichtsherkenning en de ingebouwde accessibility-mogelijkheden van iOS.

Werkelijk geen idee wat Android op dit vlak biedt overigens, dus wellicht werkt dat even goed.
Oh m’n zin “maken we gebruik van blinden” klinkt wat ongelukkig. Haha. Zo bedoel ik het natuurlijk niet. Ontzettend blij met die testers. Komen op die manier dingen tegen waar je zelf niet aan denkt :)

Door Tweakers user Kpt Bierbuik, woensdag 12 mei 2021 14:25

Misschien een rare opmerking maar heb je de bestek oplossingen van Liftware al eens gezien voor mensen met een tremor?
Wellicht kun je er ipv bestek een smartphone stylus opzetten, kan nog een leuk projectje zijn.
Succes!

Door Tweakers user SnookY WookemS, vrijdag 14 mei 2021 11:32

Hoi,

Ik heb zelf Parkinson, heb vluchtig wat eerdere comments gelezen, maar ik zal vast dingen herhalen. Medicatie afstellen is bijna een continu proces, blijf daarover dus in gesprek met het behandeld team.

Verder gebruik ik Touch ID op al mijn mobiele devices, zelfs als je heftig trilt of kramp hebt werkt dat bij mij. Face ID werkt dus niet als met je telefoon heen en weer gaat...

Hebben de Samsung devices geen fingerprinti meer? of is de ondersteuning richting apps matig?

Ik zou overwegen ergens een refurbished toestel vandaan te toveren (iPhone 7, of 8, Plus) het grotere scherm is ook prettig.

Verder dicteer ik regelmatig lappen tekst, dat werkt ook vrij aardig.

Succes met je moeder, het is geen feest weet ik uit ervaring...

[Reactie gewijzigd op vrijdag 14 mei 2021 11:34]


Door Tweakers user jetspiking, vrijdag 14 mei 2021 22:26

Hoi,

U zou kunnen kijken naar het gebruik van een telefoon met het besturingssysteem KaiOS. Dit is eigenlijk een Dumbphone, maar dan mét apps zoals WhatsApp, YouTube. Deze toestellen hebben geen touchscreen en zijn alleen te bedienen middels fysieke drukknoppen.

Ik heb zo zelf de Nokia 8110 (met 4G) gekocht omdat ik die wel cool vond, maar er zijn genoeg alternatieven, ook met grotere knoppen.

De huidige Smartphone besturingssystemen zijn totaal niet geschikt voor minder dan een goede motoriek.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 14 mei 2021 22:52]


Door Tweakers user jetspiking, vrijdag 14 mei 2021 22:51

Dubbel geplaatst, excuus.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 14 mei 2021 22:52]


Door Tweakers user kootje70, maandag 17 mei 2021 12:35

Is het niet mogelijk om een chromebook te gebruiken? Daar draaien android-apps op.
Vergrendelen gaat met een wachtwoord, maar kan langzaam.
Als je dan ook een touchscreen hebt, kun hem als grote tablet gebruiken.
SUCCES.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.