Tip voor wie op een school of universiteit werkt: Veyon

Door Uruk-Hai op woensdag 10 februari 2021 19:00 - Reacties (2)
Categorie: -, Views: 4.702

Wat heb ik deze keer te melden?
Ik heb korte tijd (meer dan een week) geleden een suggestie ingebracht voor de meuktracker ook wel bekend als Downloads hier op tweakers.net en daar is niets mee gedaan.

Waarover gaat het?
Veyon.

Wat kun je er mee?
Veyon is classroom management software zoals AB Tutor en Netop. Het grote verschil met die twee is alleen dat Veyon gratis is te gebruiken, ook door scholen.

Have fun with it, zou ik zeggen.

Volgende: De ziekte van Parkinson, apps en touchscreens 10-05 De ziekte van Parkinson, apps en touchscreens
Volgende: Is een vaccin tegen Covid-19 een lapmiddel? 06-'20 Is een vaccin tegen Covid-19 een lapmiddel?

Reacties


Door Tweakers user sfranken, donderdag 11 februari 2021 05:45

Veyon is zeker een leuk programma, maar een draak om te configureren en bij te houden. Zeker met de ingebouwde tooling in Windows met Microsoft 365 (wat op veel scholen gebruikt wordt) ook een beetje onnodig (aan het worden). Ik heb dit zelf veel gebruikt voor de vaste Windows PC's in een lab of een mediatheek, en daar is het inderdaad erg handig.

Door Tweakers user walteij, donderdag 11 februari 2021 08:02

Ik heb de website van Veyon eens bekeken en het ziet er inderdaad uit als een prima tool. Configuratie en updates (wat @sfranken hierboven meld) durf ik nog niets over te zeggen, maar deze tool is wel voor gebruik binnen de school zelf en niet voor thuiswerk of iets dergelijks.

Daarnaast heeft de tool toch wel een groot nadeel voor scholen, namelijk het gebrek aan zakelijke ondersteuning. De meeste scholen (niet allemaal) hebben inhoudelijk niet meer kennis dat het neefje om de hoek. Dus de configuratie, updates en het beheren van de software (wat volgens de reactie hierboven lastig blijkt te zijn) wordt een ondergeschoven kindje.
Dit soort tools zijn, mits goed geïmplementeerd en onderhouden, echt wel een meerwaarde voor veel scholen, maar die implementatie en het onderhoud gaan vaak mis, waardoor de tooling eerder een hindernis dan een meerwaarde wordt.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.