Is een vaccin tegen Covid-19 een lapmiddel?

Door Uruk-Hai op zaterdag 20 juni 2020 07:21 - Reacties (33)
Categorie: -, Views: 4.788

Poll: Is een vaccin tegen Covid-19 een lapmiddel?
Ja
Nee
Tussenstand:
http://poll.dezeserver.nl/results.cgi?pid=402771&sort=prc
Ook een poll maken? Klik hier

En vergeet vooral niet je antwoord te motiveren :)

Volgende: Tip voor wie op een school of universiteit werkt: Veyon 10-02 Tip voor wie op een school of universiteit werkt: Veyon
Volgende: Van hobby naar werk naar hobby 06-'20 Van hobby naar werk naar hobby

Reacties


Door Tweakers user Uruk-Hai, zaterdag 20 juni 2020 09:40

Ik heb bewust zelf nog geen stem uitgebracht, maar ik zou zelf 'Ja' kiezen.

En dat antwoord motiveer ik als volgt:

Het punt met Covid-19 is: het is zowel een oorzaak als een gevolg.

Als je Covid-19 uitsluitend als een oorzaak van een hoop ellende beschouwd, vind ik het logisch dat je antwoord in deze poll 'Nee' is.

Maar als je Covid-19 beschouwt als een gevolg, dan kun je heel anders gaan kiezen.

Probeer ook eens vanuit dat perspectief te denken en dan pas je antwoord op deze poll te motiveren.

Door Tweakers user Wildfire, zaterdag 20 juni 2020 10:31

Een vaccin is geen lapmiddel, het is zo ongeveer dè oplossing die je nodig hebt om een ziekte onder bedwang te krijgen. Het virus is er nu eenmaal en de wereld kan niet tot in de eeuwigheid in lockdowns blijven en een 1,5 meter maarschappij blijven.

De enige oplossing die er daarvoor is, is een vaccin zodat de bevolking grotendeels immuun wordt voor een ziekte. Daarmee sterft de ziekte uit of wordt het gelimiteerd tot beperkte uitbraken, daarnaast als mensen de ziekte dan toch nog krijgen dan zal het ziekteverloop milder zijn.

Tenzij je liever een virus door de hele bevolking laat heenrazen onder het mom van "survival of the fittest".

[Reactie gewijzigd op zaterdag 20 juni 2020 10:33]


Door Tweakers user Uruk-Hai, zaterdag 20 juni 2020 10:51

Hier is mijn eigen motivatie voor 'Ja':

Als je een vaccin beschouwd als dè oplossing ga je uitsluitend uit van Covid-19 als een op zichzelf staand iets.

Volgens diverse media staat Covid-19 echter niet geheel op zichzelf, maar is het zowel veroorzaakt als heel erg snel verspreid door menselijk gedrag, namelijk:
1. Een volstrekt op hol geslagen vleesindustrie in zeer dichtbevolkt gebied.
2. De enorme hoeveelheid wereldwijd verkeer van vandaag de dag.

Als daar na het uitbannen van Covid-19 niets aan veranderd raast er binnen 100 jaar een nieuwe pandemie over de wereld die zich zo mogelijk nog sneller verspreid, nog dodelijker en per individu (dier of mens) nog sneller dodelijk is dan Covid-19.

Ik zie de ontwikkeling van vaccins als dweilen met de kraan open... In die zin zijn vaccins volgens mij wel degelijk lapmiddelen.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 20 juni 2020 10:52]


Door Tweakers user Wildfire, zaterdag 20 juni 2020 11:52

Dan zijn het nog steeds geen lapmiddelen. Zeker niet voor bestaande virussen.

Ook al zou de mensheid beter gedrag gaan vertonen waarmee we pandemieën zouden voorkomen of beperken, dan nog zijn vaccins een noodzaak.

Het moet alleen niet zo zijn dat een vaccin het enige is waar de mensheid zich op richt. Gedrag moet ook aangepakt worden natuurlijk. Een gecombineerde aanpak is de echte oplossing maar dat maakt een vaccin an sich niet tot een lapmiddel.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 20 juni 2020 11:59]


Door Tweakers user Afvalzak, zaterdag 20 juni 2020 12:59

Het vaccin is de oplossing tegen het virus. Hetzelfde als blussen de oplossing is voor een woningbrand.
Wil niet zeggen dat als je de woning geblust hebt je daarna door moet gaan zonder te kijken hoe je dit in de toekomst kunt voorkomen, lijkt me.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 20 juni 2020 13:15]


Door Tweakers user i-chat, zaterdag 20 juni 2020 21:48

Afvalzak schreef op zaterdag 20 juni 2020 @ 12:59:
Het vaccin is de oplossing tegen het virus. Hetzelfde als blussen de oplossing is voor een woningbrand.
Wil niet zeggen dat als je de woning geblust hebt je daarna door moet gaan zonder te kijken hoe je dit in de toekomst kunt voorkomen, lijkt me.
+1

Door Tweakers user Silvos, zondag 21 juni 2020 02:07

Ik vind de reacties/motivaties hier tot nu toe best sterk, zeker die van Uruk-hai. Ik denk dat het Vaccin wel degelijk een 'echte' oplossing en geen lapmiddel is, maar wel voor dit specifieke virus.

Zoals meerdere al aangeven is de manier zoals wij nu leven nu eenmaal gevoelig voor de verspreiding van virussen. Willen we dus een Covid 2029 of 2039 voorkomen dan zullen we onze leefwijze toch echt moeten aanpassen. Echter dit soort gedragsaanpassingen kosten mensen niet alleen veel moeite, ze kosten ook veel machtige mensen veel geld. Het zou me daarom niet verbazen als het nog een paar keer fout moet gaan voor er echt verandering komt.

Door Tweakers user Uruk-Hai, zondag 21 juni 2020 07:53

Een "geluk" bij een ongeluk is is dat Covid-19 blijvende gezondheidsschade kan veroorzaken bij overlevenden, waardoor Covid-19 ook na het uitbrengen van een vaccin actueel kan blijven.

Een ander geluk bij een ongeluk is de impact van de lockdown op de ontwikkeling van jongeren.
Die weten nu dat de mensheid qua overleven nog heel wat te leren en te doen heeft.

Die actualiteit is noodzakelijk voor de WHO om serieus gehoord te blijven worden.

Door Tweakers user Pietervs, zondag 21 juni 2020 10:12

Kijk eens naar ziektes als difterie, kinkhoest en polio: in Nederland komen die nagenoeg niet meer voor, om de doodsimpele reden dat er tegen ingeënt wordt.
Dus nee, een vaccin is geen lapmiddel.

Dat het concept op zich (namelijk: wereldwijde pandemieën) er niet mee voorkomen worden staat daar los van: dat vereist een compleet andere aanpak van héél veel zaken die niet rechtstreeks te maken hebben met COVID-19, zoals levensstijl (waarom eten we zoveel vlees?), populatie (wereld is overbevolkt) en verspreiding van welvaart (in arme landen is de gezondheidszorg slechter waardoor ziektes zich sneller en makkelijker kunnen verspreiden).

Door Tweakers user M66B, zondag 21 juni 2020 15:52

Een geneesmiddel dat de gevolgen (kettingreactie) van Corona beperkt, zodat iemand op eigen kracht kan herstellen, lijkt mij een betere oplossing dan een vaccin.

Een vaccin heeft als nadeel dat veel meer mensen worden ingeënt dan er ziek worden. Misschien zijn er ook bijwerkingen (een horrorscenario zou zijn dat je na 6 maanden door de vaccinatie doodgaat, een mooi filmscript).

Een vaccin voor iedere bewoner van de wereld lijkt mij ook geen realistische idee.

Het virus zou kunnen muteren en een moeizaam ontwikkeld vaccin zou zo zijn werkzaamheid kunnen verliezen. Met een geneesmiddel lijkt mij die kans kleiner.

[Reactie gewijzigd op zondag 21 juni 2020 18:06]


Door Tweakers user Znorkus, zondag 21 juni 2020 17:24

Ik zie de ontwikkeling van vaccins als dweilen met de kraan open... In die zin zijn vaccins volgens mij wel degelijk lapmiddelen.
Tsja, zo bezien is alles een lapmiddel. Waarom zou je een huilende baby eten geven en verzorgen? Over honderd jaar ligtie toch weer onder de grond. Waarom zou je wat doen aan de hongersnood in Afrika? Zo blijf je mensen kweken die in een woestijn wonen. Waarom zou je criminelen niet hun gang laten gaan? Het is een logisch gevolg van sociaal economische onderklassen.

Bovendien zit er een drogreden verstopt in deze gedwongen keuze. Dat het menens is met het milieu begint volgens mij de laatste paar jaar best serieus door te dringen, en er is nu een generatie aan de universiteit aan het studeren die daar echt fanatieker mee is dan mijn generatie (ca 1980).

Laten we dus EN onze best doen om zsm een vaccin te vinden voor dit verschrikkelijke nieuwe virus, en tegelijkertijd blijven kijken naar verbeteringen in de toekomst.

Voor ons als soort is een een lapmiddel en moeten we inderdaad kijken naar hoe we wat handiger met onze leefruimte op deze aarde om kunnen gaan. Voor degenen wiens levens erdoor gered worden is het geen lapmiddel, maar levensreddend.

Door Tweakers user dakka, zondag 21 juni 2020 19:37

Ik kan alleen maar ditto zeggen
Afvalzak schreef op zaterdag 20 juni 2020 @ 12:59:
Het vaccin is de oplossing tegen het virus. Hetzelfde als blussen de oplossing is voor een woningbrand.
Wil niet zeggen dat als je de woning geblust hebt je daarna door moet gaan zonder te kijken hoe je dit in de toekomst kunt voorkomen, lijkt me.

Door Tweakers user Uruk-Hai, zondag 21 juni 2020 20:04

Waar ik een beetje bezorgd om ben is dat de massa vaccins gaat zien als de heilige graal, de oplossing voor alle virussen.

Ik hoop dat de overgrote meerderheid van de wereldbevolking ook zo'n analogie kan/gaat maken tussen een virus en een woningbrand, een vaccin en bluswater.

En vooral: ik hoop dat de massa steeds meer gaat begrijpen dat voorkomen beter is dan genezen.

Een probleem dat ik hierbij zie is verschil in culturen. In de ene cultuur zal dergelijk begrip er eerder zijn dan in een andere cultuur. Maar alle landen en alle culturen moeten er in mee gaan, want de wereld is tegenwoordig klein. Dat heeft de snelle verspreiding van Covid-19 bewezen.

Er hoeft in de toekomst maar één land een zwakke schakel te zijn en de inspanningen van alle andere landen worden in een mum van tijd teniet gedaan.

[Reactie gewijzigd op zondag 21 juni 2020 20:10]


Door Tweakers user M66B, zondag 21 juni 2020 21:05

Er hoeft in de toekomst maar één land een zwakke schakel te zijn en de inspanningen van alle andere landen worden in een mum van tijd teniet gedaan.
Een andere reden waarom ik liever een geneesmiddel zie.

[Reactie gewijzigd op zondag 21 juni 2020 21:09]


Door Tweakers user Anoniem: 1031525, zondag 21 juni 2020 23:14

Nee. Een vaccin tegen Covid19 is een vaccin tegen Covid19.

Door Tweakers user Pietervs, zondag 21 juni 2020 23:23

M66B schreef op zondag 21 juni 2020 @ 15:52:
Een geneesmiddel dat de gevolgen (kettingreactie) van Corona beperkt, zodat iemand op eigen kracht kan herstellen, lijkt mij een betere oplossing dan een vaccin.

Een vaccin heeft als nadeel dat veel meer mensen worden ingeënt dan er ziek worden. Misschien zijn er ook bijwerkingen (een horrorscenario zou zijn dat je na 6 maanden door de vaccinatie doodgaat, een mooi filmscript).

Een vaccin voor iedere bewoner van de wereld lijkt mij ook geen realistische idee.

Het virus zou kunnen muteren en een moeizaam ontwikkeld vaccin zou zo zijn werkzaamheid kunnen verliezen. Met een geneesmiddel lijkt mij die kans kleiner.
Virussen muteren voortdurend. Dat is ook de reden waarom er ieder jaar weer nieuwe vaccins komen tegen de griep.
Het is ook niet de vraag of het Corona-vrpirus zal muteren, de vraag is hoe we de gevolgen kunnen beperken. Het door jou voorgestelde geneesmiddel klinkt goed, maar helaas wel utopisch: als dat zou kunnen zou er niet een jaarlijkse griep prik nodig zijn.

Voordeel van een vaccin (tenminste: verwacht voordeel) is dat er niet alleen immuniteit wordt opgebouwd tegen het bestaande virus, maar ook tegen toekomstige varianten er van. Net zoals mensen die een griep prik krijgen ook minder last hebben als ze toch een griepje oplopen die niet in het vaccin zat.

Door Tweakers user Harm_H, zondag 21 juni 2020 23:46

Antwoord: weet niet

Heb er geen verstand van

Door Tweakers user M66B, maandag 22 juni 2020 09:18

Pietervs schreef op zondag 21 juni 2020 @ 23:23:
[...]


Het door jou voorgestelde geneesmiddel klinkt goed, maar helaas wel utopisch: als dat zou kunnen zou er niet een jaarlijkse griep prik nodig zijn.
Er is natuurlijk wel een verschil tussen gewone griep en Corona, want bij Corona lopen allerlei processes in het lichaam uit de hand (edit: bij sommigen). Dit en de besmettelijkheid van Corona is waarom we ons allemaal zo druk maken over Corona.

Een medicijn is ook niet zo utopisch, want er wordt bijvoorbeeld gewerkt aan het halen van antistoffen uit bloed van anderen en recent is nog aangetoond dat een ontstekingsremmer (dexamethason) vrij goed helpt.

[Reactie gewijzigd op maandag 22 juni 2020 10:28]


Door Tweakers user Tukkertje-RaH, maandag 22 juni 2020 10:20

Virussen zijn van alle dag... Covid-19 is niet een gevolg van overpopulatie of globalisering. Het zou er door versneld kunnen zijn, maar een pandemie is niet iets van de laatste tijd.

Reddit had recent een link naar een artikel dat het jaar 536 als het aller, allerslechtste jaar om te leven bestempelde. Niet alleen barstte een vulkaan in IJsland uit zodat de zomer bijna een winter werd (en dus de oogsten mislukten) ook heerste er een virus rond de Middellandse Zee waardoor 35-55% van de mensheid stierf. Dat was in 536 - we hadden bij wijze van spreke net het wiel uitgevonden en een platte kar was de enige optie voor een charter-tour naar zuid Frankrijk.

De pest, de Spaanse griep - pandemieën te over, en volgens mij veroorzaakt door een opeenstapeling van kansen die zich dus daarom elke zoveel decennia voordoet.

https://www.sciencemag.or...6-was-worst-year-be-alive

Then, in 541, bubonic plague struck the Roman port of Pelusium, in Egypt. What came to be called the Plague of Justinian spread rapidly, wiping out one-third to one-half of the population of the eastern Roman Empire and hastening its collapse, McCormick says.

[Reactie gewijzigd op maandag 22 juni 2020 10:42]


Door Tweakers user Theo, maandag 22 juni 2020 11:29

@Tukkertje-RaH Correct. Vroeger, zo'n 100 jaar geleden was er ook de Spaanse griep. Deze is ook in razend tempo de wereld rondgegaan en heeft zeker 20 miljoen slachtoffers geïest. (1 to 5% van de wereldbevolking is er aan doodgegaan) In 1918 wad er nog geen internationaal verkeer in de vorm waar dat nu aanwezig is, was er geen ovebevolking en was de voedselconsumptie ook anders dan wat het nu is.

Ofwel; Covid is gewoon een gevalletje 'Shit Happens'. Hier kunnen we als mensheid gewoon niks aan doen. Ook ons gedrag van mondiaal reizen, voedselconsumptie en overpopulatie zijn geen domunante factor hierin; deze waren immers met de Spaanse griep allemaal totaal anders en veel minder aanwezig, en toch zijn er toen ook heel veel doden gevallen.

Mijn inziens is een vaccin dan ook geen lapmiddel maar een oplossing.

Door Tweakers user Fly-guy, maandag 22 juni 2020 20:34

Uruk-Hai schreef op zondag 21 juni 2020 @ 20:04:
Waar ik een beetje bezorgd om ben is dat de massa vaccins gaat zien als de heilige graal, de oplossing voor alle virussen.

Ik hoop dat de overgrote meerderheid van de wereldbevolking ook zo'n analogie kan/gaat maken tussen een virus en een woningbrand, een vaccin en bluswater.

En vooral: ik hoop dat de massa steeds meer gaat begrijpen dat voorkomen beter is dan genezen.

Een probleem dat ik hierbij zie is verschil in culturen. In de ene cultuur zal dergelijk begrip er eerder zijn dan in een andere cultuur. Maar alle landen en alle culturen moeten er in mee gaan, want de wereld is tegenwoordig klein. Dat heeft de snelle verspreiding van Covid-19 bewezen.

Er hoeft in de toekomst maar één land een zwakke schakel te zijn en de inspanningen van alle andere landen worden in een mum van tijd teniet gedaan.
Denk je nu werkelijk dat een virus te voorkomen is door bv vegan te gaan leven?
Geen enkele levensstijl zal 100% virus vrij zijn dus vaccins zijn en blijven nodig (tot we een andere technologie hebben tegen dat soort deeltjes).

Uiteraard werkt onze manier van leven niet positief op de verspreiding van een virus, maar ik vraag me af in hoeverre het realistisch is om dusdanig te minderen dat het significant wat uitmaakt.
Zelfs met de relatief beperkte mondiale contacten in de Romeinse en middeleeuwse tijd wist de pest heel de bekende wereld te bereiken. Ook zijn er zat epidemieën geweest in landen waar vlees eten en stuk minder gewoon is.
En er zijn sterke aanwijzingen dat de neanderthalers (deels) zijn uitgestorven door een ziekte.

Vol inzetten op wetenschap, vaccin, technologie is de enige manier.

Door Tweakers user Uruk-Hai, dinsdag 23 juni 2020 07:27

Dank voor jullie reacties.

Wat betreft de wetenschap:

https://historiek.net/pes...1-eerste-pandemie/133247/

https://www.history.com/n...black-death-it-was-humans

Gezien het feit dat onze hygiëne enorm veranderd is ten opzichte van de algehele hygiëne van mensen die in de middeleeuwen leefden, is het niet raar te veronderstellen dat nog hygiënischer gaan leven nog meer voordeel op gaat leveren.

China en Azië worden heel vaak als schuldigen aangewezen omdat hygiëne daar gewoonlijk een stuk minder aanwezig is. Als je die verhalen over de vleesmarkten in Wuhan hoort krijg je ook geen indruk van al te hygiënische omstandigheden.

En laten we wel wezen: in een slachterij in Nederland hadden we nog vrij recent een plotselinge besmettingsgolf van Covid-19.

Ik denk dat je op basis hiervan rustig kunt stellen dat omgang met dieren, in welke vorm dan ook, gezien mag worden als risico verhogend. Dieren dragen van alles met zich mee dat overgedragen kan worden op mensen.

Het wordt er niet beter op als dieren worden geslacht, zodat allerlei ziektekiemen die normaal gesproken binnen hun huid (wat een barrière is) waren gebleven na het slachten in direct contact met mensen kunnen komen.

Normaal gesproken gaan mensen de kadavers van dode dieren juist uit de weg, want "iew, zo'n rottend dierenlijk is vies!!!" Maar in de vleesindustrie zoeken mensen dierlijke kadavers juist zoveel mogelijk op en dat heeft consequenties.

Wat betreft een vegan lifestyle: ik denk zeker dat dat helpt, want voor zover bekend is een virus nog nooit overgesprongen van een plant naar een mens.

Wat de snelle verspreiding van de pest betreft: in die tijd was er al internationale scheepvaart en internationaal transport over land. Dat er toen nog geen vliegverkeer bestond en dat desondanks tientallen miljoenen mensen wereldwijd aan dezelfde ziekte zijn gestorven, maakt het juist extra zorgwekkend dat onze huidige transportmiddelen voor een nóg snellere verspreiding kunnen zorgen.

Bij het ontwikkelen van een vaccin is de factor tijd immers van groot belang.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 23 juni 2020 07:28]


Door Tweakers user Neallord, woensdag 24 juni 2020 08:32

Het is een lapmiddel, maar alleen omdat Covid-19 relatief onschuldig is qua uitwerkingen.

Als we te maken hadden met een enorm dodelijk virus wat zichzelf net zo snel verspreid als Covid-19 zou ik een vaccin nemen.

Als ze bij gaan verplichten om een vaccin te nemen tegen Covid-19 gaan bij mij de alarmbellen af.

Door Tweakers user Alex86, woensdag 24 juni 2020 10:28

Ik heb gekozen voor "Ja" Echter de woordkeuze van een lapmiddel spreek me niet geheel aan.


Ik ben van (misschien wel radicale) mening dat het gehele vleesindustrie die vooral gedreven is voor geld het fundamentele probleem vormt. Daar is volgens mij is hierboven al wat over gezegd.

Voor mij is Covid-19 absoluut geen spraken van geval "oepsie", maar opkomend probleem van afgelopen decennia. Misschien ook labelen met "naïeve welvaartsontwikkeling", (te) simpel voorbeeld: kijk naar wat vlees kost, hoeveel er mee gestunt wordt en hoeveel er dagelijks over de toonbank gaat. Ik walg werkelijk van de mensen die zeggen dat ze elke dag een stukje vlees moeten hebben bij elke maaltijd, dat ze zonder vlees niet zullen overleven. Bizar!

We kunnen hopelijk snel binnen nu en paar maanden deze specifieke pandemie "pauzeren" maar ik vrees dat de mensheid binnen paar jaar weer te maken krijgt met de volgende pandemie die wellicht erger wordt.


En ik ga geen word vies maken over gekkies die 5G-bang/dom zijn en/of vaccins weigeren en daardoor gevaar vormen voor zichzelf, hun kinderen en eigenlijk het hele samenleving. Diep triest.

Door Tweakers user Steiner, donderdag 25 juni 2020 01:26

Nee geantwoord , zou wel tof zijn als ik ja kon zeggen , maar de mensheid heeft een weg gekozen die langzaam de mensheid zelf in de problemen brengt.

Als we medisch kijken is het meestal symptoom bestrijding (of oplapmiddel) en niet fundamenteel naar de oorzaak kijken en die wegnemen.
Als je de gegevens bekijkt hoeveel mensen tot risico groepen behoren door een slechte leefstijl I(gezond eten , bewegen , geestelijk tot rust komen) en het enige wat gedaan wordt is pillen en poeders zo nodig het mes erin.

En door onze manier van uitgeven is de industrie ook foute boel.

Tuurlijk kan dat langzaam ombuigen . maar op dit moment of de komende paar jaar zit dat er niet in.

Dus het is geen lapmiddel , maar onze manier om er gemakkelijk vanaf te komen , we zijn namelijk een beetje dom (zoals Hare Majesteit Maxima dat wist uit te spreken)

[Reactie gewijzigd op zaterdag 27 juni 2020 01:17]


Door Tweakers user MrChickenman, donderdag 25 juni 2020 12:39

Pietervs schreef op zondag 21 juni 2020 @ 23:23:
[...]


Virussen muteren voortdurend. Dat is ook de reden waarom er ieder jaar weer nieuwe vaccins komen tegen de griep.
Het is ook niet de vraag of het Corona-vrpirus zal muteren, de vraag is hoe we de gevolgen kunnen beperken. Het door jou voorgestelde geneesmiddel klinkt goed, maar helaas wel utopisch: als dat zou kunnen zou er niet een jaarlijkse griep prik nodig zijn.

Voordeel van een vaccin (tenminste: verwacht voordeel) is dat er niet alleen immuniteit wordt opgebouwd tegen het bestaande virus, maar ook tegen toekomstige varianten er van. Net zoals mensen die een griep prik krijgen ook minder last hebben als ze toch een griepje oplopen die niet in het vaccin zat.
Vooral als mensen in China en andere landen gewoon lekker rare dingen blijven eten zonder hygiene, blijven we iedere 10 jaar dit soort situaties wel houden. Zolang het WHO china blijft steunen en zeggen dat ze het goed hebben gedaan (dat hebben ze niet). Blijven we bezig.

Door Tweakers user tormentor1985, vrijdag 26 juni 2020 01:21

18 jaar na sars-cov(-1) is er ook nog geen vaccin tegen dit coronavirus. Dit virus is vanzelf verdwenen en dat gaat met sars-cov-2 ook gebeuren. Een vaccin vinden voor covid-19 de ziekte die je krijgt als je geïnfecteerd raakt met sars-cov-2 is beetje zonde tijd. Beter vinden ze een vaccin tegen het virus zelf in plaats van de ziekte die je er van krijgt maar zelfs dan heb je er niets aan. Virussen zullen altijd muteren in een andere vorm omdat er anders niemand meer ziek van zal worden, de reden ook dat ze uiteindelijk in de huidige vorm uitsterven onder het steeds groter wordende resistente publiek. Een vaccin is dus niet nodig.

Coronavirussen zijn niets nieuws en het is voor het eerst dat we zulke extreme maatregelen nemen. We moeten eens ophouden met te denken dat het leven pas weer normaal zal worden als er een vaccin is. Was er een vaccin nodig voor Sars of Mers? Het enige wat helpt is onder de mensen zijn, geïnfecteerd raken, een beetje griep krijgen in de meeste gevallen en daarna verder gaan met je leven. De kans dat een persoon onder de 60 jaar dood gaat of ernstige klachten blijft houden na infectie is nihil ofwel verwaarloosbaar. Natuurlijk ben je een paar weken ziek maar ik ben na een week griep ook niet meteen de oude.

De kwetsbare groep moeten we beschermen. Meer dan de helft van mensen die dood zijn gegaan terwijl ze corona hadden (en nog meer onderliggende aandoeningen) lagen in een verpleeghuis waar gezonde verzorgers het maar moesten doen met een schort wat je collega de hele dag heeft aangehad en 1 mondkapje voor de hele dienst en het gebrek aan preventief testen... Dat is gewoon schandalig geweest.

Door Tweakers user colleoni, vrijdag 26 juni 2020 11:32

Het feit dat er in vroegere tijden ook ernstige virus uitbraken waren is geen argument tegen de hypothese dat menselijke expansie (gedrag, bevolkingsdruk op omgeving, techniek) leidt tot 'natuurlijke' tegen reacties. Er is veel bewijs voor het idee dat de overmatige aanwezigheid van een soort leidt tot natuurlijke tegenstand. Die kennis kunnen wij mensen gebruiken om rekening te houden met de noodzaak van natuurlijk evenwicht. Ook in de geschetste 6e eeuw na chr. was er natuurlijk sprake van expansie.......

Door Tweakers user Jaco69, vrijdag 26 juni 2020 13:56

Er waren altijd al pandemieën dus de stelling van sommigen hier dat pandemieën alleen kunnen worden voorkomen als er iets aan vlees eten, reizen en bevolkingsgroei moet worden gedaan klopt niet. Pandemieën veroorzakende virussen zullen altijd kunnen ontstaan daar is geen oplossing voor. Sterker nog deze pandemie had veel erger geweest als er geen globale communicatie was waardoor landen deze hebben zien aankomen en er maatregelen mogelijk waren.

Buiten dat ben ik ook een voorstander van zoveel mogelijk kleinschaligheid. Koop zoveel mogelijk lokale producten. Het heeft als voordeel dat er van alles meer beschikbaar is bij een lockdown.
Alleen ons land is tegen kleinschalige boeren, slager die zelf slachten, enz. en voor zo min mogelijk boeren en fabrieken die dan natuurlijk mega groot moeten zijn.
En er is een hetze tegen meststoffen. Alsof natuur zo arm mogelijk moet zijn en honderden jaren grond vruchtbaar maken en houden moet worden teruggedraaid. De boeren en de bouw krijgen de schuld terwijl toen die de enige industrie waren die nog door draaide de meeste stikstof uit de lucht verdwenen.

Door Tweakers user JKen, vrijdag 26 juni 2020 15:54

Zolang er niks aan het mileu en overbevolingsprobleem wordt gedaan is het inderdaad een lapmiddel en een kwestie van tijd dat nieuw probleem komt.

Door Tweakers user teacup, vrijdag 26 juni 2020 20:29

Eigenlijk zij allebei de antwoorden een beetje waar:

Geen lapmiddel
Zou alleen afgebakend worden gekeken naar COVID-19, en haar huidige verschijningsvorm, dan kan je stellen dat een vaccin DE remedie is om ons mensen te wapenen tegen het COVID-19 virus. Met het vaccin krijg je eigenlijk een variant van het COVID-19 ingespoten. Die variant is echter zo door ons beïnvloedt dat het ongevaarlijk voor ons is geworden. Wel biedt de variant ons lichaam de gelegenheid om met het virus kennis te maken. We kunnen ons lichaam dus trainen om deze variant, en later eventueel een echter versie van het virus onschadelijk te maken.

Wel een lapmiddel
Ik hoor tegenstrijdigheden in de media die elkaar lijken tegen te spreken. Van een kant hoor ik dat het virus zichzelf niet zo sterk veranderd, van de andere kant zijn er berichten dat er allerlei verschillende virusstammen rondgaan. Zo kon in de eerste fase in Noord-Brabant worden vastgesteld dat de virussen aanwezig bij verschillende mensen uit verschillende bieden -bronnen- afkomstig waren. Als ik worst-case maar even uit ga van die variatie dan hebben we geen enkele garantie dat een vaccin dat bewezen helpt tegen COVID-19-stam-x ook zal helpen tegen COVID-19-stam-y. Bovendien zal op een gegeven moment een COVID-20 virus het daglicht zien. En dan begint het hele circus weer opnieuw. Aannemende dat COVID-19 dan getackeld is, wat op zich ook geen zekerheid is.

Desondanks is het onderzoek naar een vaccin van levensbelang. Misschien is het bereiken van een vaccin tegen COVID-19 maar een van de (korte termijn)belangen. Andere belangen zijn:
  • Het in stelling brengen van structurele onderzoekscapaciteit om epidemische ziektes en hun remedies te onderzoeken om zo tot een kennistoename te komen die ons sneller naar oplossingen kan leiden bij toekomstige epidemische ziekten.
  • Meer inzicht in de werking van virussen leert ons veel over hoe ons lichaam werkt en leert ons over onze kwetsbaarheid. Mogelijk kan dit tot een ander inzicht leiden hoe wij gezond kunnen blijven en, wie weet, gezonder ouder kunnen worden.
Ik denk trouwens dat wij mensen als collectief zelf als beste in staat zijn om ons eigen belang te dienen.
  • Overheden worden namelijk vooral afgerekend op de korte termijn van een regeerperiode. Dit heeft SARS ons kunnen leren, raak van COVID-19 af, en dan vlug weer verder, het liefst als vanouds, iedere andere richting kost alleen maar meer inspanning.
  • Farmaceuten zijn vooral geïnteresseerd in winstgevendheid. Vanuit deze optiek is een vaccin niet zo interessant, want het resultaat kost geen drol om te maken, en maakt mensen onafhankelijk van verdere medicatie. Nu alle schijnwerpers mede op de farmaceuten zijn gericht draaien ze braaf hun riedeltje om als de belangstelling weer wegzakt door te gaan op hun liefst zo winstgevend mogelijke oude voet.
Wie die onderzoekscapaciteit van universiteiten trouwens wil helpen, kijk eens bij de Dutch Power Cows op het forum. Verschillende onderzoeksinitiatieven zijn op zoek naar rekenkracht die wij als tweakers meestal wel hebben. Ik denk dat dit soort initiatieven essentieel zijn om dwars door de zakelijke en politieke ruis een beweging vooruit te kunnen maken waar wij als mensen zelf baat bij hebben. De initiatieven komen echter wel vooral uit de VS (Folding, Rosetta, World Community Grid doen COVID-19 onderzoek), maar voor wie dat ook eens wil proberen, er is ook een onderzoeksinstantie in China, CAS dat onder anderen ook met COVID-19 onderzoek bezig is. In Europa een aanpalend Duits initiatief als RNA world (nog in bèta fase) onderzoekt het menselijk genoom, en mede ook hoe virussen dit beïnvloeden. Laten we er van uit gaan dat in ieder geval in de internationale onderzoekswereld er geen rem is op het delen van informatie waar we allemaal beter van kunnen worden.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 26 juni 2020 20:34]


Door Tweakers user teacup, vrijdag 26 juni 2020 20:29

dubbel post...

[Reactie gewijzigd op vrijdag 26 juni 2020 20:31]


Door Tweakers user teacup, vrijdag 26 juni 2020 20:30

en nog een :X

[Reactie gewijzigd op vrijdag 26 juni 2020 20:31]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.