Gedwongen telewerken

Door Uruk-Hai op woensdag 25 maart 2020 03:48 - Reacties (11)
Categorie: -, Views: 4.584

Gedwongen vanuit huis telewerken, ik begin het onderhand behoorlijk beu te worden.

Ik snap wel dat het moet en waarom ik het moet, maar de taken die ik telewerkend kàn vervullen zijn aan het opdrogen (als in: reeds uitgevoerd).

Dus ik heb nu steeds meer tijd over in een periode die ik voor mijn gevoel niet mag verwarren met een vakantie. Dat vind ik steeds lastiger worden.

En het begint schadelijke gevolgen te krijgen, zoals het er aan gaan van een gezond dag -en nachtritme, wat weer de oorzaak is van het feit dat ik dit tussen 3:00 en 4:00 uur 's nachts zit te typen.

Kortom, ik ben één van die mensen voor wie thuis telewerken nu niet bepaald de meest geweldige werkmethode is.

Die onzekerheid over wanneer dit "feestje" afgelopen is, helpt niet :(

Volgende: Zo veilig mogelijk online gaan 23-03 Zo veilig mogelijk online gaan

Reacties


Door Tweakers user Andros, woensdag 25 maart 2020 08:19

Vakantie is het niet maar ga je niet schuldig voelen. Je kunt hier niets aan doen, je werkgever kan hier niets aan doen en voor nu zijn er gewoon belangrijker zaken dan het werk. Heel veel mensen gebruiken deze periode om vanalles aan hun huis/zaak te doen omdat alles toch stil ligt. Maak er het beste van, beschouw het toch als een "staycation" om jezelf niet gek te maken. Neem een momentje rust in het gejaagde leven waar we in zitten, geniet van een lang bad, ga eens wandelen in je eigen omgeving (afstand houden van anderen uiteraard), dan kom je deze tijd echt wel door.

Vooral niet gaan piekeren en vooral alle ellende niet op je af laten komen. Trek desnoods de tv kabel uit je tv en hou het bij Netflix/dvd's voor vermaak en een vast moment op de dag een radiojournaal voor de noodzakelijke updates. Veel mensen worden nu helemaal gek en we willen geen collectieve zenuwinzinking, daar is niemand mee gebaad. Zoals een controversieel talkshowpresentator ooit zei: "take care of yourself, and each other".

[Reactie gewijzigd op woensdag 25 maart 2020 08:57]


Door Tweakers user Uruk-Hai, woensdag 25 maart 2020 08:25

Bedankt voor je reactie. Dat helpt.

Door Tweakers user Blokker_1999, woensdag 25 maart 2020 09:22

Telewerken is voor vele mensen niet leuk doordat de scheiding tussen werk en privé volledig verdwijnt. Heb je kinderen, dan gan zij ook aandacht vragen tijdens je werkdag. Heb je die niet zit je nog altijd met het effect dat die laptop gevaarlijk dicht bij ligt en het moeilijker is om je werk achter je te laten 's avonds.

Daarnaast voelen vele mensen ook een andere druk als ze telewerken. Een druk van: de baas kijkt mee. Ik mag niet te veel tijd besteden aan andere taken dan het werk want dit is werktijd. En dat terwijl je op de zaak ook niet 100% productief bent. Ook daar doe je andere dingen. Sommige noodzakelijk (zoals naar het toilet gaan) maar heb je ook sociale contacten met je collega's die soms ook een goed deel van je dag kunnen innemen.

Werkgevers staan vaak weigerachtig tegenover telewerken uit vrees dat werknemers minder productief zijn terwijl dat over het algemeen niet zo is. Maar in deze coronatijden kan je nu eenmaal niet de hele dag productief doorbrengen. En dat moeten werkgevers nu ook beseffen. Heb je geen taken meer om te vervullen? Dan heb je geen werk. Dan kan je regelmatig kijken of er nieuwe dingen om te doen zijn, maar neem dan tussendoor ook tijd voor jezelf. Ga niet de hele dag achter die tafel zitten.

En probeer je dag/nacht ritme wat op orde te houden. Geen verplaatsing moeten maken in de ochtend betekend niet dat je die tijd langer in bed moet liggen. Sta op je normale uur op en die wat nuttigs in het huishouden.

Door Tweakers user FlowinG, woensdag 25 maart 2020 10:27

Wat mij helpt is om 's ochtends een vaste tijd te beginnen, eventueel een kort stukje lopen van tevoren (om woon-werkverkeer te simuleren). Ik heb ook andere 'werkkleren' aan (denk bijvoorbeeld aan nette schoenen ofzo), deze verwissel ik dan weer aan het einde van de dag. Ook mijn werkomgeving is in een andere ruimte dan de rest van mijn privé leven. Dit zijn een paar van de vele tips die kunnen helpen bij het 'cognitief scheiden' van werk en privé.

Het is en blijft lastig! Sterkte!

[Reactie gewijzigd op woensdag 25 maart 2020 10:29]


Door Tweakers user jbdeiman, woensdag 25 maart 2020 10:40

Ik snap wel redelijk hoe je je voelt denk ik, ik heb het nog wat minder sterk, maar heb ook het geluk dat ik al een tijd regelmatig thuiswerk (2 dagen/ week) en al mijn werk vanuit huis wel kan doen. Aan werk in ieder geval geen gebrek, dat scheelt in ieder geval een hele boel.

Schuldig voelen heeft helemaal geen zin, want niemand kan hier wat aan doen. Als je nu al merkt dat de hoeveelheid werk te weinig is, wat je thuis kan doen, en er zitten geen harde deadlines aan bepaalde taken, spreid die dan over de week, zodat je wat meer kan afwisselen. Zeker omdat we toch allemaal hele dagen thuis zijn en niet veel anders te doen hebben vind ik het zelf wel lekker om als ik even een tijdje heb gerelaxed (voor zover je het zo kan noemen om 2 kinderen bezig te houden), weer even iets te doen wat nuttig voelt.

Daarnaast zijn we ook thuis bezig de boel weer helemaal (grondig) aan kant en opgeruimt te krijgen. Denk aan een zolder met veel *oude) spullen uitzoeken/ opruimen en schoonmaken, maar ook schuren. Keukenkastjes uitpakken, uitzoeken, schoonmaken en inpakken. Zo om de dag een klein beetje doen, en je hebt alles gehad met een paar weken/ maanden. Zelf heb ik er baat bij ongeveer om de dag minimaal iets nuttigs te doen, (ook in vakanties al) zodat ik me niet compleet nutteloos voel.

Door Tweakers user mr_evil08, woensdag 25 maart 2020 12:05

Gewoon een vast ritme blijven aanhouden en ga eens een stuk alleen wandelen/fietsen.

Het komt gewoon op motivatie aan of je het wilt of niet, hier geen problemen mee zolang je het gat maar opvult met iets anders dan Netflix whatever.

Door Tweakers user robertnld, donderdag 26 maart 2020 08:20

Een grote groep mensen heeft al heel veel ervaring met thuiswerken. Daarom zijn er allerlei "best practices" gegroeid. Mijn tip is om niet zelf het wiel uit te gaan te vinden, maar deze te gaan lezen.

Mijn persoonlijke tip is om elke dag even naar buiten te gaan. Ik ben IT-er. Achter een scherm is mijn "natuurlijke omgeving". Ik las deze tip al jaren geleden en hij werkt inderdaad. Ik heb er nooit zin in, maar hij geeft de dag wel een andere kleur.

En voor het gevoel over de situatie heb ik een link hieronder staan. De schrijver heeft het gevoel hier wat handen en voeten mee gegeven.

“Why It’s So Exhausting to Work From Home” by David Dennis, Jr. https://link.medium.com/0U162C6684

Door Tweakers user Valorian, donderdag 26 maart 2020 12:55

Mijn persoonlijke tip: neem contact op met je manager of leidinggevende en biedt jezelf aan om bij te springen op andere vlakken, die normaal misschien helemaal niet onder jouw taken vallen. Thuis werken zorgt ervoor dat er op veel punten mensen overstromen en op andere punten juist mensen niets of te weinig te doen hebben. Bedrijven hebben het nu superzwaar. Door jezelf aan te bieden om bij te springen bij wat dan ook ontlast je anderen, help je je werkgever en zorg je ervoor dat je nu geen bore-out krijgt omdat je te weinig om handen hebt.

Door Tweakers user Uruk-Hai, donderdag 26 maart 2020 17:03

Bijspringen is inderdaad een idee, maar dat idee had ik al maanden terug geopperd omdat ik me op mijn werk liep te vervelen. Daar kwam bijna niets uit. Sindsdien is mijn werkdruk gelukkig wel gaan groeien vanuit mijn nieuwe functie... op het werk.

Maar ik zal mijn leidinggevende er nog eens over e-mailen.

Best practices voor thuiswerken zijn een goed idee, daar zal ik t.z.t. eens naar gaan kijken.

Op de normale vertrektijd even een stukje gaan wandelen of fietsen vind ik ook een goed idee. Als het weer wat warmer wordt en de lockdown nog steeds actief is zou ik ergens buiten kunnen gaan zitten werken met mijn laptop :) Of in mijn kelder :)

[Reactie gewijzigd op donderdag 26 maart 2020 17:04]


Door Tweakers user sys64738, zaterdag 28 maart 2020 10:22

Zoals hierboven al beschreven: probeer je ritme vast te houden. Dus gewoon naar bed en opstaan op je gebruikelijke tijd. En werken, indien je dus iets te doen hebt, op de tijden die je normaal ook zou werken.

Wat voor werk doe je? Het is wel makkelijk om hier tips te geven maar als je bv in de bouw zit, hebben tips over ergonomisch werken achter een laptop weinig nut. Maar vraag inderdaad aan je manager wat hij denkt dat je kunt gaan doen, als je zelf geen werk meer hebt en kunt verzinnen.

Indien daar ook niks uit komt,ga dan iets nuttigs voor jezelf doen. Leer een skill. Leer een programmeertaal (Python is bv leuk om mee te beginnen), leer fotograferen. Het helpt je door de dag en geeft je veel beter gevoel. Ik merk bij mijzelf in ieder geval dat ik me blijer voel aan het eind van de dag als ik nuttige dingen gedaan heb dan dat ik de hele dag heb zitten YouTubben.

Ik werk zelf als ITer en mis het sociale contact met mijn collega's wel. Maar ik Skype of Mattermost ook zo nu en dan met collega's over niet-werk-gerelateerde dingen. Hoe het bij hun gaat en zo. Verder vind ik het thuis productiever werken dan op de zaak, hoewel ik merk dat mensen elkaar remote ook steeds makkelijker weten te vinden. Waardoor je nog steeds met tig dingen tegelijk bezig bent.

Prive en werk scheiden, vind ik dan weer super makkelijk. Als het werk voorbij is, gaat de laptop dicht en de volgende dag gaat ie weer open (mijn werk laptop that is). Wat wel lastiger is, is om je aan de tijden te houden. Ik merk dat ik vroeg begin en soms wat (te) lang doorga onder het mom: ipv reistijd kan ik nog wel dit even afmaken. Van de andere kant, doe ik overdag ook wel eens andere dingen tussendoor.

Door Tweakers user WillySis, zondag 29 maart 2020 11:28

Ik ben inmiddels een ervaren thuiswerker. Ooit is het als nood geboren (door gezondheidsproblemen), maar nu is het minder noodzakelijk.
Door verschillende reorganisaties heb ik ook een tijdlang twee "officiële" werkplekken gehad. Hoe ze het hebben weten uit te kienen weet ik niet, maar ze lagen beide precies 204 km van mijn huis en eindigden met een boottochtje. De ene naar het Noorden, de ander naar het Zuiden. Met die afstanden is thuiswerken eigenlijk een goed alternatief.
Inmiddels ben ik van baan veranderd en werk ik iets dichter bij huis. Het werk is nu 198 km naar het Oosten. Daar ik al een ervaren thuiswerker was, ben ik dat gewoon blijven doen. Gezien het ruimtegebrek in het kantoorpand, was het ook de bedoeling dat ik dat zo zou gaan doen. Inmiddels doe ik dat dus al 11 jaar.

Wat wel belangrijk is, is dat je een aantal vaste uren per dag aan het werk bent en ook gegarandeerd bereikbaar voor collega's. Collega's moeten ook kunnen zien waar je mee bezig bent en welke taken nog op je bordje liggen. Mijn ToDo lijstje staat daarom openbaar in Trello en in een andere kolom staat waar ik mee bezig ben. Dit moet je wel continu bijhouden. Ook de werktijden moet je echt consequent bijhouden, ook als je een keer buiten kantooruren aan het werk bent.
Wanneer collega's eenmaal door hebben dat je ook buiten kantooruren aanspreekbaar bent, is het wel goed om daar paal en perk aan te stellen. Ook als je te vaak voor tussendoor klusjes gebeld en gemaild wordt moet je daar afspraken over maken. Laat alles zoveel mogelijk via één kanaal lopen. Bij mij is dat het Trello-bord.

Net zo goed als vaste werktijden, moet je jezelf houden aan een aantal vaste ontspan tijden. Zo moet ik voor mijn gezondheid regelmatig een stukje wandelen of fietsen. Dat doe ik in het begin van de middag en daarna werk ik nog een uurtje. De rest van de werkuren staat niet vast. Soms begin ik 's morgens wat eerder, werk is 's middags wat meer of schuif ik een uurtje door naar de avond. Als de werktijd voor de week erop zit is de rest van de week voor ontspanning. Ik werk (in verband met mijn gezondheid) maar 20 uur, maar als ik me aan mijn leefregels houd heb ik wel de speling om tot 30 uur door te gaan. Doe dat niet als je daar geen afspraken over hebt!

Thuis moet je ook wat regelen. Spreek ook daar af wanneer je wel en niet aanspreekbaar bent en werk op een vaste plek. Ik heb de luxe van een eigen kantoor, maar een plekje aan de eetkamertafel kan ook. Als je besluit in de avond nog wat te werken, werk dan niet door tot diep in de nacht, maar houdt voor het slapen gaan altijd een uurtje werk-vrij. Denk ook aan je partner, de kinderen (als je die hebt) en het huishouden. Ook die houden recht op aandacht en willen graag weten en kunnen zien wanneer je (niet) aan het werk bent.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.