Een nieuw beroep

Door Uruk-Hai op woensdag 18 maart 2020 12:34 - Reacties (4)
Categorie: -, Views: 2.159

Ik heb sinds een jaar een nieuw beroep: TOA van een e-lab.

Daarvoor was ik systeem -en netwerkbeheerder, maar ik ben voor 95% uit die ICT taken ontheven door een reorganisatie. Ik wil ook niet meer door gaan in die richting.

TOA = Technisch Onderwijs Assistent.

Onze school heeft meerdere TOA's in dienst:
  • TOA natuurkunde
  • TOA scheikunde
  • TOA biologie
  • TOA technasium
Voor die vier TOA's bestaan er speciale opleidingen en cursussen, maar voor mij niet.

Ik heb al herhaaldelijk om me heen gevraagd of ik niet ook eens een opleiding of cursus zou moeten volgen, maar ik kom tot op heden tot niets.

Ik heb maar een paar aanknopingspunten voor cursussen:
1. Ik werk op een school, dus denk ik aan een educatieve training, leerlingen leren motiveren e.d.
2. Ik werk met microcontrollers (microbit, arduino, raspberry pi), een lasersnijder, 3D printers en een snijplotter.

Ik heb het belangrijkste al geleerd in een fablab elders in de stad en door eigen ervaring.

Ik zit nu een beetje met de handen in het haar.

Iemand van mijn werk heeft me aangeraden sporttraining te gaan doen voor jeugdteams.
Dat lijkt me wel leuk, maar onze vereniging zit zo in elkaar dat je dan veel meer moet doen dan alleen trainen, namelijk coachen, het hele organiseren rondom wedstrijden, vervoer enz. Terwijl het mij alleen om het trainen gaat.

Zodra de corona crisis voorbij is ga ik daar werk van maken. maar ik zou het fijn vinden als er hier op tweakers.net nog mensen met tips zijn.

Ik zou nog aanvullende trainingen kunnen volgen voor de apparatuur, maar ik weet zo 1-2-3 niet waar dat kan en wat dan de kwaliteit van die trainingen is. Wij hebben een Trotec lasersnijder en ik weet dat Trotec cursussen geeft, maar doet Ultimaker dat ook? Wij hebben namelijk twee 3D printers van Ultimaker.

Volgende: Zo veilig mogelijk online gaan 23-03 Zo veilig mogelijk online gaan

Reacties


Door Tweakers user walteij, woensdag 18 maart 2020 13:06

Dat lijkt me wel leuk, maar onze vereniging zit zo in elkaar dat je dan veel meer moet doen dan alleen trainen, namelijk coachen, het hele organiseren rondom wedstrijden, vervoer enz. Terwijl het mij alleen om het trainen gaat.
Het trainen en coachen is iets dat samen hoort te gaan. Trainingen dienen aangepast te worden aan het niveau en de kennis/kunde van de leden.
Het ideale meetmoment voor die kennis en kunde is juist de wedstrijd. Je weet pas waar je op moet trainen als je weet wat er mis gaat.
De enige manier om goed te zien wat er mis gaat, is bij een wedstrijd. Vandaar juist de functie trainer/coach het een vult het ander aan.

Ik weet niet bij wat voor vereniging je zit, maar bij de voetbalvereniging van mijn 2 kinderen is het allemaal niet zo moeilijk te regelen. Een whatsapp groepsapp waarin de wedstrijden aangekondigd worden, tijd om te verzamelen (bij de eigen vereniging, of bij de tegenpartij), normaliter is er een scheidsrechter, soms moet je een ouder vragen om te helpen met vlaggen.
Ja, het kost je op een zaterdagochtend wel weer 3 uur (maximaal), maar als je als trainer/coach goed kijkt naar je wedstrijden, weet je heel snel wat je aandachtspunten voor de trainingen zijn en kun je de kinderen dus sneller vooruit helpen.

Door Tweakers user Ramon 73, woensdag 18 maart 2020 13:52

Er zijn wel bedrijven die training geven in soldeertechnieken, maken van betrouwbare elektronica, kwaliteitscontroles. En daar kan een aardige sloot aan praktische opdrachten bijkomen. Je merkt vaak aan jeugd dat ze zowat twee linkerhanden hebben. Docenten op scholen beheersen immers ook de praktische kant vaak niet, dus hoe willen ze het de leerlingen bijbrengen?

Misschien is het om zelf eens zo'n cursus te volgen zodat je de leerlingen beter kunt ondersteunen met zelf iets in elkaar solderen?

Door Tweakers user Snowmiss, woensdag 18 maart 2020 16:15

TOA hier, de gewone basiscursus TOA bij het ROC Midden-Nederland is zeker wel een aanrader op het vlak van de didactische en pedagogische vaardigheden. Ik heb zelf nog drie cursusdagen voor de boeg, maar die zijn tijdelijk opgeschoven ;-)

[Reactie gewijzigd op woensdag 18 maart 2020 16:16]


Door Tweakers user Uruk-Hai, woensdag 18 maart 2020 21:21

Bedankt voor deze tip. Ik zal er eens naar kijken als de corona crisis voorbij is.

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.